Избор на модни очила

И настоящият летен сезон не се разминава без така обсъжданата тема – избор на слънчеви очила. Какво трябва да знаем, как да съобразим очилата с тоалета и формата на лицето, както и какво е полезно и кое е вредно за очилата ни и за здравето на очите. Това са една част от това, което вълнува млади и стри, мъже и жени, хора с различни интереси и предпочитания, но правилата важат за всички. Ето и тях:

Очилата и модните тенденции – вземайки предвид менящата се всяка година мода в очилата и трудността, с която много хора се сблъскват в избора на нови очила за сезона, съветваме ви да изберете един модел, който да е класически, да притежава UV защити и да се съчетава, както със стила на обличане, така и с лицето ви.
Формата на слънчеви очила, според формата на лицето – модата в очилата се мени почти всеки сезон. Въпреки това има правила, които трябва да бъдат съобразени. Така например на правоъгълно лице не подхождат правоъгълни очила. За кръглото лице кръглата форма е най-неподходящият избор, а за триъгълното лице, лисича форма очила и бъбрековидни стъкла не са за всеки, колкото и модерни да са за сезона.

Класическите форми са най-добрия вариант, ако не умеете да прецените, какъв друг вид, модел и форма на очила да изберете.
Стилът – важно е изборът на слънчеви очила да е съобразен със стила на дрехи. Няма как да носите спортни тоалети, а очилата да са в ретро стил и т.н.
Кое вреди на очилата – съхранението е много важно, за правилното стопанисване. Ползвайте винаги кърпичка и калъф за очила. Меките варианти за торбичка на очилата не могат да ги защитят качествено. Разбира се коженият калъф е по-скъп, но няма как слънчевите ви очила да струват 300 лв, а да ви е „жал“ за още 30 лв, хубав и надежден калъф за очила.
Кое вреди на очите – ясно е, че очила се носят с две цели. Едната е защита на ретината на окото от UV лъчите, другата модните тенденции. Ако избирате очила от сергията на улицата и сте готови да дадете само 10-15 лв. за тях, по-добре не го правете. Тези очила нямат защити за вредните слънчеви лъчи. Рискувате слънцето да увреди зрението ви, защото, когато няма защита, зеницата естествено се свива при рязка слънчева светлина. С имитиращи очила, зеницата и окото са излъгани, отварят се на широко, заради лекото затъмнение, а това води до нахлуване на вредни озонови лъчи в ретината.